torsdag 19. februar 2009

Interessant om allergi 2

Hundesport dumpet ned i postkassen min i går, og der var det en artikkel om hudallergi, eller atopisk dermatitt som det heter. Der stod det litt generelt om allergi også, og det var jo interessant med gårsdagens blogginnlegg friskt i minne. ;o) Her er link til artikkelen i Hundesport (pdf) som ligger ute på NKK sine sider.

Igjen får vi bekreftet at den lille blodprøven som ble tatt av Tulla slett ikke holder mål som noe diagnoseverktøy:
Utdrag fra artikkelen: "- Dessverre vises ikke sykdommen på en enkel blodprøve, og gjør at man må foreta tester som tar lang tid. Det - sammen med diffuse symptomer - har nok ført til at det er store mørketall på området, sier Nødtvedt.
– Derfor er det viktig at man får større bevissthet rundt problematikken."
Artikkelen beskriver videre hva som må til for å stille diagnose, og dette ble aldri gjort hos Tulla. Mulig de sjekket henne for lus og lopper, men midd ble ikke sjekket for, og "innholdet" i ørene (ørevoks) ble det heller aldri tatt noen prøver av. Det ble tatt test av thyroxin-nivået, men det var helt normalt. Hun var jo egentlig "forhåndsdiagnostisert", siden dyrlegen allerede da hun var 9 uker kunne fortelle meg at hun hadde allergi.. Å ta en blodprøve ville bare bekrefte det vi "allerede visste", men det viser seg jo at dette var helt feil måte å gjøre det på.

Videre i artikkelen står det: "Ulike allergiproblemer oppstår først hos unge hunder, men til forskjell fra mennesker som kan vokse sykdommen av seg, er allergi en kronisk lidelse hos de firbente. Det vil si at dersom hunden er allergisk vil den ha plagene resten av livet."

Da vil jeg igjen minne om at Tulla ikke har noen symptomer på allergi, og da sier det seg vel selv at hun ikke kan være allergisk? Hun kan heller ikke ha vokst det av seg, og de plagene hun eventuelt har hatt (som jeg skrev om i forrige innlegg), har ikke vært allergi. Til slutt sier veterinær Ane Nødtvedt at "En allergisk hund vil aldri bli helt frisk, men kan ofte få en bedre hverdag dersom veterinær og eier har tid og tålmodighet nok til å finne ut hva den faktisk reagerer på (...)."

Vi har som sagt ikke gjort noe for å finne ut hva det er (eh, bortsett fra blodprøven da men den teller vel ikke mer?), og vi har ikke endret noe i livet og omgivelsene til Tulla. Hun kan, som jeg nevnte i forrige innlegg, spise all slags mat, bo i senger og sofa, og noget støvete omgivelser uten at hun reagerer.

Er stempelet fjernet nå?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar