lørdag 2. juni 2007

Hva er problemet med at hunden får belønning?

Jeg bare lurer: hva er problemet med at hunden får belønning, selv om den "kan" det den gjør?

Jeg har inntrykk av at mange som er imot godbiter, ikke nødvendigvis er imot godbiter under innlæring. Belønning under innlæring begynner å bli akseptert, og man kan både gi godbiter (til og med pølsebiter), eller man kan kaste ball eller ha drakamp med hunden. Det er vel og bra, spesielt i forhold til innlæringsmetoder som går på å rykke og skyve og dytte hunden inn i diverse stillinger for å få den til å gjøre den man har tenkt den skal lære.

De som er imot godbit-bruk, er altså som oftest ikke imot det under innlæring av momenter. De er derimot imot å gi hunden godbiter når den "KAN" momentet. (Kan står bevisst i hermetegn, for spørsmålet om hunden virkelig KAN øvelsen, er en annen diskusjon, og den blir ofte ikke tatt av godbit-motstandere.) De som mener man ikke skal gi godbiter, vil altså at hunden skal utføre øvelsen "av seg selv" når den "kan" den. Jeg lurer derfor på; hva er problemet med at hunden får belønning, selv om den "kan" det den skal gjøre? Er man redd hunden skal legge på seg? Da kan man gi hunden mindre mat, samtidig som godbitene ikke trenger å være direkte usunne. Er man redd hunden skal gjøre det på grunn av godbiten? Hva ellers skulle den gjort det for, det er jo slik den har lært seg øvelsen?! Er man redd for at lederskapet svikter hvis man gir hunden godbiter? Ville det ikke sviktet under selve innlæringen, hvor man brukte godbiter? Og er ikke en leder en som fordeler ressurser rettferdig?

Tror godbitmotstandere virkelig at hunder er roboter, som gjør som "lederen" vil, bare fordi lederen vil det? Tror de at eierens vilje er en motivasjonsfaktor for hunden; en grunn til å utføre en øvelse? Hvorfor mener de samme da at det er viktig å rose? Er ikke ros også ofte belønning? Hvorfor ikke gi hunden noe den setter mer pris på enn akkurat ros?

Sett fra hundens synspunkt; hva skjer om den aldri mer får godbiter? Øvelsen faller fra hverandre. Hvorfor? Fordi hundens atferd ikke lenger får de ønskede konsekvenser for hunden (den får ikke godbit, og ros i seg selv er ikke godt nok i lengden). Hva skjer når øvelsen faller fra hverandre? Eieren blir sint og sur og straffer hunden. Hva skjer da? Hunden gjør ikke lenger øvelsen fordi den håper på ros eller godbit, men for å unngå at eieren blir sint og sur og straffer den.

Hvis man nå vil unngå dette, og heller holde på øvelsen med å bruke godbiter, er man da blitt avhengig av å gi godbiter hver gang? Nei, for her kommer variabel forsterkningsskala inn. Man trenger faktisk ikke å belønne hunden hver bidige gang den setter seg. For en hund som kan å sitte (der den blir bedt om det), holder det at den får ros og godbit innimellom. Hunden vet aldri når belønningen kommer, og syns det er fryktelig spennende å se om den kommer denne gangen. Det er nesten som å vinne i lotto når den først kommer! Og det er MYE gøyere enn å alltid vite at det kommer pantelapper ut av panteautomaten hver gang man panter flasker..!

Jeg omformulerer derfor spørsmålet mitt; hva er problemet med at hunden "vinner i lotto" en gang i blandt, selv om den har vunnet før?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar