lørdag 9. juni 2007

Innlevering HUS 900- Fôring og ernæring

Fôringsråd til overvektige hunder

Mange hunder plages med overvekt (Indrebø, 2005), men det finnes flere ting man kan gjøre for å hjelpe hunden å gå ned i vekt, og dermed få bedre velferd.

Foruten å endre fôringsrutiner, bør hunden som oftest få generelt mer mosjon. Å løpe løs i variert terreng eller ved en sykkel, dra pulk, leke med andre hunder og svømme er alle gode eksempler på fysisk aktivitet som gjør at hunden forbrenner mye energi.

Hunder spiser ofte for å tilfredsstille sultfølelsen, ergo er det viktig å gi hunden fôr som gjør den mett. Det kan man gjøre ved å gi hunden et fôr med mindre energitetthet, slik at mengden fôr øker. (Indrebø, 2005) Fiber bidrar også til økt metthetsfølelse, i tillegg fungerer det som ”magefyll”, siden fiber ikke er fordøyelig for hunder. (Bøe, 2007) Det kan også være hensiktsmessig å gi hunden mat i mindre mengder, men oftere; 2-3 ganger for dagen, fordi hunden bruker da mer energi på å fordøye fôret. (Indrebø, 2005)

Ekstremt overvektig hund.

Hunden bør få fettfattig kost av flere grunner; fett lagres lettere som reserve, enn for eksempel karbohydrater, som forbrennes lettere. Kaloriinnholdet er viktigere enn fettinnholdet, siden et lavt fettinnhold ikke er ensbetydende med et lavt kaloriinnhold. (Indrebø, 2005) Fett og proteiner bør til dels erstattes med karbohydrater og fiber. (Bøe, 2007) Fett er med på å gi fôret høy smakelighet, så ved å kutte ned på fettet i fôret, vil også smakeligheten gå ned, og hunden vil kanskje ikke spise så masse. (Indrebø, 2005)

Den viktigste årsaken til at hunder er overvektige, er at det ikke er samsvar med den energien hunden får gjennom fôret, og den energien hunden får brukt. (Indrebø, 2005)Karakter: B

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar