torsdag 7. juni 2007

Innlevering HUS 900- Lovverk

Lovverk

Hund utenfor butikk

Peder Ås har forlatt hunden sin bundet foran inngangen til en butikk, hvor Liv Redh kommer mens han er inne og kjøper is. Redh har ringt politiet, siden hunden hindrer henne fra å kunne gå inn i butikken.

I følge kap. 2 § 5, er det gitt forbud mot å gå fra bundet hund ”rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser.” Ås har med andre ord brutt denne lovbestemmelsen. Ås kan derfor straffes, med grunnlag i Hundeloven, kap. 7 § 28, 1. ledd: ”Med bøter eller fengsel inntil seks måneder og bot straffes en hundeholder som forsettlig eller uaktsomt overtrer §§ 4-7 jf. § 9..” (Melheim, 2004, Hundeloven, 2004)
Ettersøkshund og båndtvang


Peder Ås slipper løs den godkjente ettersøkshunden sin 17. august, for å trene før jakten begynner. En forbipasserende gjør Ås oppmerksom på at det er båndtvang, mens Ås hevder at hunden hans er fritatt for båndtvangen.

Illustrasjonsbilde av General Snus.

I følge kap. 2, § 6 har den forbipasserende rett i at det er båndtvang, som varer fra 1. april til 20. august. Ås har antageligvis tenkt på § 9 d i sammen kapittel, hvor det står: ”hund i aktiv bruk som ettersøkshund etter såret eller sykt vilt”. I følge Melheim (2004) gjelder ikke dette unntaket for hunder i trening, kun reelt ettersøk. Peder Ås tar dermed feil, og må vente til den 20. august med å slippe løs hunden sin for å trene. (Hundeloven, 2004, Melheim, 2004)


Kilder:

Melheim, Trine. Hundelovboka. Landbruksforlaget.

Hundeloven, 2004

http://www.gehk.no/foto_jakt06/jakta06_02_small.jpg

Karakter: B/A

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar